Κεντρική Ομιλία Γ. Ντούρου

🙏 Χθες ήταν μια μέρα πραγματικά συγκινητική για μένα, ένας σταθμός σε αυτή την έντονη εκλογική μάχη. Η μαζική παρουσία σας και η στήριξη στο πρόσωπο μου με γέμισε αισθήματα ευγνωμοσύνης αλλά και ευθύνης. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς. 💚

Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023
Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023
Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023
Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023
Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023
Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023
Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023
Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023
Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023
Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023
Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023
Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023
Γιώργος Ντούρος Κεντρικη Προεκλογικη Ομιλία 27 Σεπτ 2023

Δείτε την ομιλία εδώ: https://fb.watch/qt-uGVDMpE/

Διαβάστε το κείμενο: 

Φίλες και φίλοι μου. Συμπολίτες μου του Βόρειου Τομέα, σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ -, μαζί μου – σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα που δίνουμε με τον Γιάννη Σγουρό, ώστε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Αττική. Για να σταματήσουμε αυτόν τον κύκλο του τέλματος που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Έχει έρθει ο καιρός να ασχοληθούν με την Αττική άνθρωποι που έχουν και τη γνώση και την εμπειρία αλλά και το όραμα για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας και η καθημερινότητα μας.

Πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για να σταματήσει αυτή η καταστροφική αλληλουχία από Περιφερειάρχες που ενδιαφέρονται μόνο για μια ενδεχόμενη καριέρα στη κεντρική πολιτική σκηνή και βλέπουν την Περιφέρεια απλώς ως ένα σταθμό προς αυτή τη πορεία.

Πρέπει να δώσουμε τον αγώνα για να βρεθούν στο προσκήνιο άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει έργο και που ξέρουμε ότι θα τιμήσουν την ψήφο των συμπολιτών μας.

Καθώς βρισκόμαστε μαζί στο κατώφλι μιας νέας εποχής παγκοσμίως, ας μοιραστούμε ένα όραμα για την Αττική που θα είναι πλούσιο σε καινοτομία, συμμετοχικότητα και βιωσιμότητα.

Για να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα, θα χρειαστεί να εργαστούμε μαζί. Θα χρειαστεί να μοιραστούμε το πάθος μας για την Αττική και να είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη διαφορά.

Ας αναρωτηθούμε. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στην Περιφέρεια;

Δεν χρειάζεται να σας τα πω εγώ. Τα βλέπετε και τα ζείτε. Ελάχιστα έως μηδενικά έργα. Σπατάλες, Κακοσυντηρημένοι δρόμοι και μηδενική πρόληψη σε θέματα πολιτικής προστασίας όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.

Ας μιλήσουμε ειδικότερα για το Βόρειο Τομέα της Αθήνας όπως είναι σήμερα — Μια περιοχή της Αττικής με πολλές αντιθέσεις καθώς πράγματι περιλαμβάνει δήμους με υψηλό βιοτικό επίπεδο που όμως έχουν ακόμα και αυτοί θέματα υποδομών και βέβαια επίσης περιλαμβάνει περιοχές που χρήζουν σημαντικής υποστήριξης.

 

Οι πράσινοι πνεύμονές μας βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο. Το Άλσος Συγγρού στο Μαρούσι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σημείο αναψυχής — είναι απαραίτητο για την περιβαλλοντική μας ευημερία. Μοιάζει με δάσος, κι όχι ένα αστικό άλσος που συντηρείται με Ευρωπαϊκά πρότυπα, με ασφάλεια για παιδιά και ηλικιωμένους. Πρέπει να του δώσουμε παραπάνω προσοχή, να το διαφυλάξουμε από την αστική επέκταση (ή μάλλον επέλαση), αλλά και να βρούμε άλλους χώρους σε μέρη όπως η Μεταμόρφωση, για να έχουν οι άνθρωποι πρόσβαση στο πράσινο.

 

Ο Βόρειος Τομέας έχει ξεχαστεί από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή, αν και οι ίδιοι έχτισαν καριέρες εδώ, λίγα στενά πιο κάτω. Αυτός ο Βόρειος Τομέας, ο οποίος με τους Δήμους που περιλαμβάνει, θα μπορούσε να ήταν πυλώνας ανάπτυξης για όλη την Αττική.

 

Και μιας και μιλάμε για το περιβάλλον, ας μην ξεχνάμε τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που είδαμε αυτό το καλοκαίρι. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Πλέον τα ακραία καιρικά φαινόμενα δυστυχώς φαίνεται ότι είναι ο κανόνας και είναι σαφές ότι η περιοχή μας αλλά και ολόκληρη η Αττική δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων φαινομένων. Φανταστείτε να γινόταν μια καταιγίδα σαν τον Daniel στην Περιφέρεια μας… Νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν κάποιο σχόλιο παραπάνω.

 

Κι ας μην μιλήσουμε για το πως τα εκατομμύρια από κοινοτικούς πόρους δεν ακουμπήσανε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Απευθείας, φωτογραφικές αναθέσεις και επιδοτήσεις σε φιλικά προσκείμενους επιχειρηματίες. Ένα σιωπηλό πλιάτσικο θα το έλεγα και θα συμφωνούσαν πολλοί. Πρέπει να μπει τώρα ένα τέλος στις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες διατίθενται οι σημαντικοί πόροι της Περιφέρειας.

 

Οφείλουμε επίσης να αναφερθούμε και στην επιχειρηματικότητα. Η Περιφέρεια θα μπορούσε να είναι ο κατεξοχήν επιταχυντής της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας στην Αττική. Ωστόσο το μόνο που είδαμε στην θητεία του απερχόμενου Περιφερειάρχη είναι εξαγγελίες που δεν πραγματοποιήθηκαν και την επιχειρηματικότητα να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο.

 

 

Τέλος δεν είδαμε μια Περιφέρεια που να λαμβάνει πρωτοβουλίες που να διεκδικεί έναντι της κεντρικής κυβέρνησης. Είδαμε μια λογική “yes sir” χωρίς καμία επιδίωξη για οτιδήποτε. Όμως φίλοι μου ο Περιφερειάρχης δεν είναι διοικητικός ή ακόμα χειρότερα, κομματικός υπάλληλος. Έχει ευθύνη να ζητάει, να αιτείται και να διαπραγματεύεται ό,τι καλύτερο για την Περιφέρεια που αντιπροσωπεύει! 

 

Αγαπητοί μου συμπολίτες. Δεν επαρκούν οι τρόποι του παρελθόντος για να πάμε μπροστά. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες και να δούμε την Περιφέρεια σαν ένα Project για το οποίο θα δουλεύουμε με πάθος.  Αναρωτιέμαι όμως τι όραμα και ποια προσήλωση μπορεί να έχει για αυτή την Περιφέρεια ένας υποψήφιος που αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι ακόμα υφυπουργός εθνικής άμυνας; Πώς μπορεί να μας πείσει ότι έχει πρόγραμμα και σχέδιο για την Περιφέρεια αυτός ο άνθρωπος;

 

Για αυτό το λόγο είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές, γιατί πρέπει αυτές τις νοοτροπίες της κομματοποίησης της αυτοδιοίκησης να τις καταδικάσουμε με τον απόλυτο τρόπο. Όπως λέει και ο Γιάννης Σγουρός, ψηφίζουμε για τον τόπο μας και όχι για το κόμμα μας!

 

Πιθανόν κάποιοι να ρωτήσουν, γιατί με τον Γιάννη Σγουρό. Γιατί όχι με κάποιον άλλον υποψήφιο; Δεν θα αναφερθώ στις δημοσκοπήσεις που δίνουν πράγματι τον Γιάννη ως έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους υποψηφίους. Θα μιλήσω για την ουσία. Ο Γιάννης Σγουρός ήταν ένας Περιφερειάρχης που παρήγαγε έργο. Ακόμα και σήμερα η  Αττική βασίζεται στις υποδομές που σχεδίασε και υλοποίησε ο Γιάννης, τι άλλο να πούμε;!

 

Όμως το ζήτημα δεν είναι απλά να επαναπαυόμαστε στις δάφνες του παρελθόντος. Δεν στηρίζουμε τον Γιάννη γιατί απλά υπήρξε ένας επιτυχημένος Περιφερειάρχης. Τον στηρίζουμε γιατί έχει ουσιαστικό όραμα αλλά και την τεχνογνωσία που απαιτείται για το αύριο της Αττικής!

 

Ο Συνδυασμός μας Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση έχει ήδη έτοιμο σχέδιο και πλάνο 10+1 σημείων για να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από την επόμενη μέρα. Δεν έχει περιθώρια η Αττική για ανθρώπους που απλά θα είναι διαχειριστές της Περιφέρειας. Θέλουμε ηγετικό πνεύμα και όραμα με βλέμμα προς το μέλλον και ο Γιάννης είναι ο άνθρωπος που μπορεί να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο το γνωρίζουμε το, το πιστεύουμε και για αυτό τον στηρίζουμε!

 

Σίγουρα αγαπητές μου φίλες και αγαπητοί μου φίλοι που είστε σήμερα εδώ και πραγματικά με τιμάτε με την παρουσία σας. Θα πρέπει να συζητήσουμε και το γιατί ζητώ εγώ τη ψήφο σας.

 

Τι έχει να προσφέρει ο Γιώργος Ντούρος στη Περιφέρεια; Ποιος είναι;

 

Είμαι ένας άνθρωπος που εργάζεται από πολύ μικρή ηλικία, που έχει μεγαλώσει στον Ηράκλειο Αττικής από μια αυτοδημιούργητη οικογένεια που μόχθησε για να τα καταφέρει να προκόψει.

 

Είμαι ένας άνθρωπος που εργάζεται ενεργά ως οικονομολόγος και που έχει έρθει σε επαφή κατά τη διάρκεια της καριέρας του με εκατοντάδες κυριολεκτικά μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που αγωνίζονται για να ανταπεξέλθουν.

Όμως δεν είναι μόνο η επαγγελματική μου και η ακαδημαϊκή μου καριέρα αυτά που θεωρώ ότι με χαρακτηρίσουν. Είμαι επίσης ένας άνθρωπος που έχει μια  έμπρακτη διαδρομή στα κοινά.

Από τα πρώτα μου χρόνια στα φοιτητικά κινήματα, υποστηρίζοντας ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, μέχρι τη σημερινή μου εμπλοκή στον τοπικό αθλητισμό και πολιτισμό αλλά και με την προσβασιμότητα των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα, εδικά εδώ, στον Βόρειο Τομέα των Αθηνών.

 

Ήμουν και θα είμαι πάντα ενεργός πολίτης, όλο τον χρόνο κι όχι μόνο κοντά στις εκλογές.

 

Η συμμετοχή μου στα κοινά με έκανε να αξιολογήσω την σπουδαιότητα της Περιφερειακής Διοίκησης στην καθημερινότητα του πολίτη. Για αυτό το λόγο ήδη από το 2019 αποφάσισα να κατέβω ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το Συνδυασμό “Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση” του Γιάννη Σγουρού, στο Βόρειο Τομέα Αθηνών οπού ζω και δραστηριοποιούμαι. Σε εκείνες τις εκλογές, αν και μόλις 32 ετών, με εμπιστεύτηκαν χιλιάδες ψηφοφόροι, με αποτέλεσμα να βγω πρώτος επιλαχών και αναπληρωτής Περιφερειακός Σύμβουλος για το 2019-2023.

 

Όμως δεν θέλω να με ψηφίσετε για το τι έχω κάνει ως τώρα. Προφανώς ζητάω να αξιολογήσετε το παρελθόν μου, αλλά σας ζητώ να με ψηφίσετε για αυτά για τα οποία σκοπεύω να αγωνιστώ αν εκλεγώ.

 

Πρώτος πυλώνας της υποψηφιότητας μου είναι η επιχειρηματικότητα. Στην Αττική δημιουργείται σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηρίζεται η επιχειρηματικότητα σε Περιφερειακό επίπεδο. Αυτό αφορά ανάπτυξη, αφορά θέσεις εργασίας αφορά ευκαιρίες για τους νέους. Η Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση προτείνει να μετατρέψει την Περιφέρεια σε ένα εργαστήριο καινοτομίας σε μια ‘Έξυπνη Περιφέρεια” και εγώ στηρίζω με πάθος αυτή την θέση.

 

Η Περιφέρεια θα πρέπει να εξετάσει ρηξικέλευθες πολιτικές όπως τη στήριξη και τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων. Ειδικά σε δήμους όπως π.χ. Της Μεταμόρφωσης που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτά. Επιχειρηματικά πάρκα όπου θα δημιουργούνται συνέργειες για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και την παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων.

 

Όμως πέρα από τα επιχειρηματικά Πάρκα σε μικρότερη κλίμακα μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία παραγωγικών hubs σε τομείς υψηλής τεχνολογίας σε συνεργασία ενδεχομένως με πανεπιστήμια αλλά και στους κλάδους του πολιτισμού και των δημιουργικών βιομηχανιών. Είναι παρεμβάσεις που πρέπει να επιδιώξει η Περιφέρεια.

 

Σημαντικό ρόλο μπορεί να έχει η Περιφέρεια και στην ενημέρωση και εκπαίδευση των επιχειρηματιών.  Μέσω στοχευμένων ενημερωτικών εκστρατειών, εργαστηρίων και μιας ειδικής διαδικτυακής πύλης, θα παρέχουμε ολοκληρωμένες γνώσεις σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης της ΕΕ, καθιστώντας τες εύκολα προσβάσιμες σε όλους τους επιχειρηματίες.

 

 Η περιφέρεια επίσης μπορεί και πρέπει να ενισχύσει  τη συνεργασία με επιχειρηματικές ενώσεις και με τα επιμελητήρια. Πρέπει να στηρίξει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις και την προβολή των παραγωγικών μας επιχειρήσεων.

 

Ειδικά δε για τους νέους θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την προώθηση προγραμμάτων επιχειρηματικής κατάρτισης και επιχειρηματικής καθοδήγησης.

 

Είναι πραγματικά πολλά ακόμα που μπορώ να αναφέρω για το ρόλο της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης της Περιφέρειας, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση του Ανταγωνισμού αλλά θα σταματήσω εδώ για να μη σας κουράσω. Θα υπογραμμίσω μόνο ότι είναι στόχος μου και δέσμευση μου η καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος  υγιούς επιχειρηματικότητας, όπου η καινοτομία συναντά τη βιωσιμότητα.

 

 

Ένας άλλος τομέας στον οποίο δεσμεύομαι να δουλέψω είναι στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας   ανθεκτικής Αττικής, προετοιμασμένης για τις σύγχρονες κρίσεις. Αυτό περιλαμβάνει την προτεραιότητα στις πράσινες υποδομές και, όπως ανέφερα προηγουμένως, τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων, επιτακτική ανάγκη για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Η Περιφέρεια μας, και ειδικά ο Βόρειος Τομέας, πρέπει να είναι πρωτοπόρος στη δράση για το κλίμα. Ας επιταχύνουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ας βελτιώσουμε τη διαχείριση των αποβλήτων και ας μετατρέψουμε ανενεργές περιοχές σε πράσινες ζώνες. Πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και να βελτιώσουμε τους χώρους πρασίνου μας, καθιστώντας την Αττική σύμβολο περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

 

Οι υποδομές μας πρέπει να εξισορροπούν τις ανθρώπινες ανάγκες με την περιβαλλοντική δέσμευση. Θα μεταρρυθμίσουμε τις μεταφορές, θα εισαγάγουμε πράσινα σχέδια αστικής ανάπτυξης, θα δώσουμε προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση και θα σχεδιάσουμε ασφαλείς ποδηλατόδρομους. Ας επενδύσουμε σε υποδομές που αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή μας για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

 

 

Αγαπητοί μου φίλοι. Σας είπα και πιο πριν ότι έχω ασχοληθεί με τα κοινά. Ένα από τα κοινωνικά θέματα που πάντα με απασχολούσαν ήταν η προσβασιμότητα. Οι συμπολίτες μας με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα ζουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Μια ανυπόφορη καθημερινότητα.

 

Σε όλες τις χώρες της δυτικής ευρώπης οι άνθρωποι με αναπηρίες είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας. Εδώ τους αναγκάζουμε να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω των ελλειπέστατων  υποδομών μας. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτή την κοινωνική αδικία διαρκείας.

 

Μια πραγματικά προοδετική κοινωνία είναι εκείνη όπου κάθε άτομο έχει την ευκαιρία να ζήσει τη ζωή στο έπακρο. Είναι συλλογική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με τους άλλους, προωθώντας έτσι μια πραγματικά χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

 

Προωθούμε προγράμματα εκπαίδευσης και απασχολησιμότητας χωρίς αποκλεισμούς με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Ελέγχουμε τις οδούς και τους κόμβους αρμοδιότητας της Περιφέρειας ώστε να εξακριβωθεί η προσβασιμότητα τους. Καταστούμε πιο προσβάσιμους τους ιστορικούς τόπους και πολιτιστικά ορόσημα. Δίνουμε κίνητρα προς τις επιχειρήσεις της περιφέρειας για δαπάνες προσβασιμότητας

 

Τέλος δεσμεύομαι στην διαφάνεια και την ανοιχτότητα της δοιήκησης της Περιφέρειας’

 

Προμήθειες, διαδικασίες, διαγωνισμοί, αποφάσεις. Όλα θα πρέπει να προσφέρονται με την μέγιστη ευκρίνεια στην κρίση των πολιτών. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μου που πηγαίνει κάθε ευρώ από τον προϋπολογισμο. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και αξιοκρατίας. Είναι ζήτημα  αρχών που πρέπει να διατρέχουν  ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα.

 

Η πορεία μας προς τα εμπρός πρέπει να διέπεται από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της περιβαλλοντικής ευθύνης και της καινοτομίας. Μια Αττική όπου η ανάπτυξη των υποδομών θα σέβεται το τοπικό μας περιβάλλον, όπου κάθε φωνή θα έχει σημασία και όπου κάθε προσπάθεια θα μετράει.

 

Το σύνθημα μου για αυτόν τον προεκλογικό αγώνα, είναι “η δύναμή σου στον Βόρειο τομέα”. Δεν το επέλεξα τυχαία. Είναι ένα σύνθημα ηθικής και πολιτικής δέσμευσης να σας εκπροσωπήσω με πάθος και με συνέπειες στο περιφερειακό συμβούλιο. Έχουμε πολλή δουλειά που πρέπει να κάνουμε και θα την κάνουμε από την επόμενη μέρα της εκλογής μου.

 

Θα σας ζητήσω σε αυτή την τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών να συμβάλει η κάθε μια και ο κάθε ένας από εσάς για να φέρουμε την αλλαγή στην Περιφέρεια. Σας βλέπω σαν συμμάχους σε μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται. Αν όλοι εδώ σήμερα καταφέρουμε να πείσουμε έστω και έναν παραπάνω συμπολίτη μας να ψηφίσει προοδευτικά να ψηφίσει για την Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, θα προκαλέσουμε μια πραγματική ανατροπή.

 

Δεν είμαστε λοιπόν στο τέλος της βραδιάς, είμαστε στην αρχή της τελικής ευθείας για την νίκη!

Σας ευχαριστώ όλες και όλους καλό μας αγώνα! 

Comments are closed.