Καταρχάς θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι κάτι πολύ περισσότερο είναι από την απλή αποκομιδή των σκουπιδιών.
Επηρεάζει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, του νερού που πίνουμε και την καθαριότητα των δρόμων μας.
Έτσι επηρεάζει το περιβάλλον που ζούμε και εργαζόμαστε και αυτό έχει τις συνέπειες του στην δημόσια υγεία, στην ποιότητα της ζωής μας και στην παραγωγικότητα μας.
Ωστόσο στην μητροπολιτική περιφέρεια της Αττικής, αντί να είμαστε στην πρωτοπορία της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι σαφές ότι υπάρχει εμφανής έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε και πρέπει να το διορθώσουμε αυτό.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής αποκάλυψε σοβαρή κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων από τον ΕΣΔΝΑ, τον φορέα που είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική.
Αυτά τα ζητήματα κακοδιαχείρισης, που συνδέονται άμεσα με την τρέχουσα διοίκηση, έχουν οδηγήσει σε αμφισβητήσιμες πιστώσεις του προϋπολογισμού που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ (!), προκαλώντας σημαντικές αμφιβολίες για την ακεραιότητα των οικονομικών συναλλαγών.
Οι χορηγήσεις περιλαμβάνουν το ανησυχητικό ποσό των 62,8 εκατομμυρίων ευρώ για τη μίσθωση 65 ηλεκτρικών απορριμματοφόρων, και αντίστοιχο ποσό για 65 παραπάνω, όπου υπάρχει επιλογή να προμηθευτούν. Άλλα 6,1 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για υπηρεσίες ασφαλείας σε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων που δεν απαιτούσε προηγουμένως τέτοια ασφάλεια.
Αυτές οι πιστώσεις, που υποτίθεται ότι προορίζονται για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και άλλων υπηρεσιών, δεν είναι απλώς αινιγματικές, αλλά βαθιά ανησυχητικές.
Ο αντίκτυπος αυτής της δημοσιονομικής ανευθυνότητας είναι διττός. Πρώτον, επιβαρύνει τα ήδη οριακά σε πόρους δημόσια ταμεία μας και δεύτερον έχει άμεσες υγειονομικές συνέπειες στους κατοίκους της Αττικής.
Όταν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων επιδίδονται σε τέτοιες οικονομικές ατασθαλίες, ο απλός πολίτης είναι αυτός που υποφέρει μέσα από το αυξημένο κόστος και τις μειωμένες υπηρεσίες.
Τονίζω την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, ιδίως για τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων μέσω της ανάπτυξης της επεξεργασίας τόσο των στερεών όσο και των υγρών αποβλήτων και της δημιουργίας αποτελεσματικών δικτύων ύδρευσης.
Προτείνω αυστηρότερη ρύθμιση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Μια διαφανής διαδικασία σύναψης συμβάσεων, με λεπτομερή αιτιολόγηση των δαπανών, σε αναλογία με τη «Διαύγεια», είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη διασφάλιση της υπεύθυνης διαχείρισης των δημόσιων πόρων.
Επιπλέον, πρέπει να επενδύσουμε σε σύγχρονες και οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων.
Είναι καιρός να εξετάσουμε το ενδεχόμενο συνεργασιών με παγκόσμιους εμπειρογνώμονες στη διαχείριση αποβλήτων για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που ανταποκρίνονται στις μοναδικές προκλήσεις της Αττικής.
Στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνο να καθαρίσουμε τους δρόμους μας, αλλά να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης αποβλήτων που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες περιοχές.
Κοινώς, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευρύτερο όραμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής όπου η διαχείριση των απορριμμάτων θα το εξυπηρετεί.
Επίσης, υποστηρίζω σταθερά τη συμμετοχή των πολιτών. Η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση, καθώς και η πρόσκληση για συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων, θα οδηγήσουν σε πολιτικές που θα ενσωματώνουν την πολύτιμη συμβολή των ίδιων των ανθρώπων που επηρεάζουν.
Η Αττική αξίζει μια υπεύθυνη ηγεσία. Η κρίση στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ενδεικτική της διακυβέρνησης και των αξιών της.
Μέσω της οικονομικής λογοδοσίας, της τεχνολογικής καινοτομίας και της συμμετοχής των πολιτών, μπορούμε να αντιστρέψουμε το σημερινό αρνητικό κλίμα γύρω από τη διαχείριση των αποβλήτων, προωθώντας μια καθαρότερη, πιο πράσινη και πιο περήφανη Αττική.
Το περιβάλλον, η ακεραιότητα των θεσμών μας και η ευημερία της περιοχής μας διακυβεύονται.
Ήρθε η ώρα για μια αλλαγή – ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε την Αττική.